Arabiske Filmdager 2012

Aktuell dokumentar og spillefilm fra den arabiske verden, prominente gjester, ny kunnskap, debatt, deilig mat, mynteduftende vannpiper og pulserende rytmer inn i Arabian Night. Arabiske filmdager er over for denne gang. Programmet ligger her.

Fokus: Syria
Et drøyt år har gått siden opprøret startet i Syria, tilstanden i landet er svært kritisk. Vi ser stadig rystende bilder av hvordan myndighetene tilsynelatende slakter ned sin egen befolkning. Årets Arabiske Filmdager setter særlig fokus på Syria.

Festivalens kunstneriske ledelse har fått tak i Syria: Inside the Repression fra 2011. En rykende fersk dokumetar filmet under opprørene av den kvinnelige journalisten Sofia Amara. Hun kommer selv til åpningen og vil delta på debatten Syria sett fra innsiden – massakre eller revolusjon?

Hvorfor startet opprørene? Hvorfor har de ikke veltet regimet som i Egypt og Tunisia? Hvor lenge kan kampene fortsette? Hva ville være konsekvensene av en internasjonal invasjon? Og ikke minst, hva vil skje med Syria dersom Assad faller?

Dette er spørsmål hun skal få bryne seg på sammen med et ellers sterkt panel: Hanan Albalkhe er aktivist og medlem av det syriske overgangsrådet Syrian National Council (SNC). Salwa Ismail er professor ved London School of Oriental and African Studies (SOAS) og har spesialisert seg på islamisme og sosiale bevegelser i den arabiske verden. Hun har også gjennomført feltarbeid i Syria under opprøret. Debattens ordstyrer er Kai Kverme som er prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo og Midtøsten-forsker med særlig ekspertise på Libanon og Syria.

Kvinner og religion: Likestilling eller religiøs konservatisme?
Nok et fokus i år er kvinner og religion. The Light in her Eyes er en dokumentar som tar oss med til en koranskole for unge jenter i Syria. Her settes kunnskap om Koranen i sammenheng med kvinnefrigjøring, samtidig som læreren hyller inn sine elever i hijab når tiden er moden.

Debatten The Light in her Eyes – likestilling eller religiøs konservatisme? tar opp tråden etter filmen. Panelet presenteres snart.

Gledenes sorger
Filmen The Source tar oss med til en fjellandsby i Marokko. Her serveres en fabel om hvordan kvinnelist nok en gang kan styre samfunnet i riktig retning. Filmen spiller i liknende toneleie som Where Do We Go Now?, Nadin Labaki perle som også ble kåret til publikums favoritt under forårets Film fra Sør festival. Vi får et gjensyn med denne under Arabiske Filmdager.

Sport og bevegelse er tema for flere av dokumentarene. I Boxing With Her møter vi kvinnelige kickboxere fra Tunisia. Salaam Dunk gir oss en historie om hvordan basketball betyr frihet for en gruppe unge jenter i Irak. At Night, They Dance derimot, viser et heller dystert bilde av forholdene rundt kvinnelige magedansere fra Kairos underklasse.

For små og store
Nytt for året er film for de minste. I animasjonsfilmen Muhammad – Den Siste Profeten tas vi med tilbake til opprinnelsen. Filmen forteller historien om profeten Muhammad og hvordan islam ble til. Morsomt og lærerikt for små og store. BABEL Filmklubb på Blindern har satt norske stemmer til animasjonen.

Opprør og oljesjeiker
Kvinnene er i fokus, men også mennene får tale. Free Men er en saftig thriller om motstandskamp under andre verdenskrig. Kampen for frihet fra de franske koloniherrene i Algerie, og den mot tyskerne i Paris som utspilte seg samtidig. Vi får se hvordan muslimer ga hundrevis av jøder beskyttelse mot nazistene innenfor moskeens murer.

Black Gold er årets innslag fra den arabiske halvøy. En episk storproduksjon som handler om oljefunn og konflikt i Quatar. Filmen er basert på en svensk reiseskildring fra 1930-årene; Svart Tørst av Hans Ruesch. Lerretet prydes av duoen Tahar Rahim og Antonio Banderas.

Klassikeren
The Beginning er en egyptisk klassiker fra 1986. Filmen regnes som en av Egypts beste gjennom tidene. En solid politisk satire om en gruppe mennesker som bygger opp et samfunn på en øy etter et flykrasj. Bedre enn mye film skapt etter 2011, belyser den dagens situasjon i landet.

Mangfoldige bilder fra et hyperaktuelt område tegnes ut av regissører og eksperter på og fra området. Alt pakkes inn i en helg og toppes med deilig arabisk mat og Arabian Nights med levende musikk og sitron- og mynteduftende vannpipedamping lørdag kveld.
Jammen ble det trangt om plassen…