Arabiske Filmdager 19-21.april 2013

Saudi-Arabiske Wadjda klar for årets Arabiske Filmdager. Festivalen utvider med en ekstra dag og lover mange godbiter fra den Arabiske verden på Filmens Hus. Kryss av i kalenderen allerede nå.

I dag er det under tre måneder til årets utgave av Arabiske Filmdager så det er bare å begynne å glede seg nå. Fredag den 19. april bryter det hele løs på Cinemateket. Årets utgave er den tredje i rekken noe vi feirer med å utvide festivalen med én dag. Dermed er det bare å krysse av for hele helgen i kalenderen.

Arabiske filmdager har to år på rad argumentert for at den arabiske verden + film = sant. Vi har vist at den arabiske verden er mer enn bare terror, konfliker og undertrykte kvinner. Samtidig har vi ikke ønsket å legge lokk på at regionen sliter med mange utfordringer. Flere av disse utfordringene har vi tatt opp både gjennom film og debatt. Arabiske Filmdager ønsker å trekke fram mangfoldet og bredden av filmer som lages i den arabiske verden, uten at det blir en ukritisk hyllest.

Det er langt mellom de arabiske filmene på norske kinoer til vanlig, til tross for at det lages veldig mye av høy kvalitet. Vi nekter å gå med på at arabiske filmer ikke er gode nok i seg selv til å vises for et norsk publikum. Arabiske Filmdager presenterer derfor velregisserte spillefilmer med glitrende skuespillerprestasjoner og utfordrende, men underholdene dokumentarer som gir et skråblikk på sin egen kultur.

Vi kan allerede nå avsløre to filmer som skal vises på årets festival: Wadjda av Haifa al-Mansour, Saudi-Arabias første kvinnelige filmskaper, og A World Not Ours, av Mahdi Fleifel, en dansk-palestinsk filmskaper. Begge filmene er av øverste klasse og gir oss et bilde av den arabiske verden det er sjeldent å få øye på i en tabloid mediahverdag. I Wadjda møter vi en bestemt ti år gammel jente som ønsker seg en grønn sykkel og friheten den representerer mer enn noe annet i livet, mens vi i A World Not Ours får et usminket og unikt innblikk i én av Libanons mange palestinske flyktningeleire, formidlet av Fleifel som åpenbart har sans for mørk humor.

I tillegg vil vi som alltid tilby publikum en ramme rundt festivalen bestående av god mat og drikke, suggerende arabiske rytmer, hoftesvinging på dansegulvet og andre kjente og kjære stimulerende aktiviteter fra den arabiske verden. Vi gleder oss veldig, og vi håper du allerede nå setter av helga.