ons. 10.04
20:15 - 21:51
Vika 3
tor. 11.04
16:15 - 17:51
Vika 3
lør. 13.04
18:15 - 19:51
Vika 4

Med utgangspunkt i et bilde fra barndommen bygger regissøren nabolaget sitt i miniatyr. På nyskapende vis forteller THE MOTHER OF ALL LIES om en families historie, parallelt med Marokkos historie

Med hjelp av faren bygger El Moudir en replika av nabolaget hun vokste opp i. Resultatet er en nydelig håndlagd gjentolkning av deres delte fortid, fylt med dukker som ligner på de ulike familiemedlemmene og naboene. Her tar regissøren oppgjør med sine egne barndomsminner, og særlig en skjebnesvanger dag i 1981, da Fatima, en ung jente i nabolaget, døde.

En økonomisk krise i landet førte til det som omtales som Brødopprøret i Casablanca i 1981. I opprøret er det trodd at over 600 døde, men de fleste dødsfallene ble dekket over. Fatima var like gammel som regissøren da hun døde, noe som beveger El Moudir dypt. På denne måten tar The Mother of All Lies et vakkert oppgjør med både et personlig og et nasjonalt traume i Marokko.

Filmen vant to priser på filmfestivalen i Cannes, blant annet for beste regissør i seksjonen Un certain regard.

«The Mother of All Lies is an astonishing work whose maturity comes from El Moudir’s wide-eyed approach to her family history, where memory and history are quite literally reduced to playthings in order to process the unspeakable events they conjure up.»
– Manuel Betancourt, Variety –

Red.

Regissør

Asmae El Moudir (f. 1990) er en marokkansk filmregissør, manusforfatter og produsent. Hun studerte ved La Femis i Paris og har en mastergrad i filmproduksjon fra Superior Institute of Information and Communication i Rabat. El Moudir har regissert dokumetarer for SNRT, Al Jazeera Documentary, BBC og Al Araby TV. Etter å ha laget flere kortfilmer lagde hun dokumentaren The Postcard i 2020, og senere The Mother of All Lies, som hadde premiere på filmfestivalen i Cannes.

Denne filmen inngår i

Dokumentar

Originaltittel كذب أبيض (Kadib Abyad)

Land Marokko

År 2023

Regissør Asmae El Moudir

Manusforfatter Asmae El Moudir

Fotograf Hatem Nechi

Produsent Asmae El Moudir

Produksjonsselskap Insight Films

Spilletid 1t 36m

Språk Arabisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?