fre. 18.03
15:30 - 17:08
Vika 4
søn. 20.03
13:30 - 15:08
Vika 4

I dag finnes et økende antall kinoer i Saudi-Arabia, men frem til 2018 hadde landet et forbud mot kinoer i over tre tiår, og den lokale filmproduksjonen var minimal. Forbudet var aktivt da Den grønne sykkelen ble ferdigstilt i 2012 – da var dette den første filmen som i sin helhet var spilt inn i Saudi-Arabia og i tillegg den første som var regissert av en kvinne, Haifaa Al Mansour.

Arabiske filmdager 2022 byr på et gjensyn med den Den grønne sykkelen, en skikkelig feelgood-film med bare kvinner i hovedrollene.

Hovedpersonen Wadjda er 10 år og ikke særlig interessert i normene og kleskodeksene hun forventes å føye seg inn under. Hun liker amerikansk popmusikk, går i Converse-sko og synes det er merkelig at jenter ikke kan sykle rundt på lik linje som gutter. En dag oppdager hun en grønn sykkel på den lokale lekebutikken, som hun bare må ha. Penger har hun ikke, men Wadjda vet råd. Ved å vinne skolens koranresitasjons-konkurranse vil hun få nok penger til å realisere sykkelkjøpet.

Den grønne sykkelen er en sjarmerende og engasjerende fortelling om ei tøff jente som trosser samfunnets regler for å følge sin egen vei. Wadjda er en heltinne full av liv og hovedrolleinnehaver Waad Mohammed beviser seg som ekte skuespillertalent.

Regissør

Haifaa Al Mansour har studert litteratur i Kairo, og har en mastergrad i regi fra universitetet i Sydney. Hun anses å være den første kvinnelige regissøren fra Saudi-Arabia. Siden Den grønne sykkelen har hun hatt en aktiv regikarriere innen amerikansk film og TV, og hun laget sin andre saudiarabiske film, Maryam, i 2019.

Denne filmen inngår i

Fiksjon

Originaltittel Wadjda

Land Saudi-Arabia, Nederland, Tyskland, Jordan, USA

År 2012

Regissør Haifaa Al-Mansour

Manusforfatter Haifaa Al-Mansour

Fotograf Lutz Reitemeier

Produsent Gerhard Meixner, Roman Paul

Med Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Ahd, Sultan Al Assaf

Produksjonsselskap Razor Film Produktion GmbH, Norddeutscher Rundfunk, Bayerischer Rundfunk, Rotana TV, Highlook Communications Group

Distribusjon Arthaus

Spilletid 1t 38m

Språk Arabisk

Undertekst Norsk

Aldersgrense A

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?