Det er flere likhetstrekk mellom fjorårets åpningsfilm, Sofia, og Adam – to marokkanske filmer som hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Cannes, og som fokuserer på unge kvinner som har «havnet i ulykka». Vi befinner oss i Casablanca, der vi stifter bekjentskap med den høygravide Samia som vandrer gatelangs på jakt etter en jobb og et sted å sove. En av dørene hun banker på er hos alenemoren og enken Abla, som eier et bakeri. Først vil heller ikke Abla hjelpe henne, men heldigvis vil den åtte år gamle datteren hennes, Warda, det annerledes, og Abla ser seg etter hvert nødt til å tilby Samia husly i nettene frem til den nært forestående fødselen.

Den verdenskjente skuespillerinnen Loubna Azabal (Abla), også sett i Sofia, og unge Nisrin Erradi (Samia) har et svært godt samspill, noe som gjør utviklingen i forholdet mellom karakterene både troverdig og rørende. Maryam Touzanis regidebut oser av selvtillit, og retter som så mange andre marokkanske filmer en subtil kritikk mot patriarkalske samfunnsnormer. Budskapet siver ut gjennom lerretet, i likhet med duften av søtsakene de to kvinnene kokkelerer sammen i bakeriet.

Før visningen fredag 20. mars inviterer Marokkos ambassade til en mottakelse fra kl. 19.30.

Regissør
Maryam Touzani (f. 1980) er en marokkansk filmregissør utdannet i London. Hun har laget to kortfilmer, og siden jobbet som manusforfatter på filmer som Much Loved (2016) og Razzia (2018) sammen med sin mann Nabil Ayouch. I sistnevnte film spilte hun også hovedrollen. Adam er hennes regidebut, og hadde premiere i den prestisjetunge Un Certain Regard-seksjonen under filmfestivalen i Cannes i 2019.

Originaltittel Adam

År 2019

Regissør Maryam Touzani

Manusforfatter Maryam Touzani

Fotograf Virginie Surdej

Produsent Nabil Ayouch

Med Lubna Azabal, Douae Belkhaouda, Nisrin Erradi

Produksjonsselskap Ali n' Productions, Artemis Film, Les Films du Nouveau Monde

Spilletid 1t 38m

Lenker IMDb