Årets program er klart

Hele filmprogrammet til Arabiske filmdager 2021 er endelig ute!

Arabiske filmdager har de siste ti årene demonstrert hvor utrolig mye spennende film som lages i regionen, og årets program er intet unntak. Programmet består av 20 nøye utvalgte fiksjons- og dokumentarfilmer som treffer både hodet og hjertet.

Festivalens 11. utgave går av stabelen 11.–17. mars. Årets festival ser ut til å bli heldigital, men vi håper stadig at vi vil kunne arrangere noen visninger på vår faste festivalkino Vika i løpet av perioden dersom kinoene i Oslo åpner. Den digitale festivalen finner sted på digital.arabiskefilmdager.no.

5. mars vil hele filmprogrammet være tilgjengelig for leie på visningsplattformen. Det er mulig å leie en del av filmene allerede nå, men det blir mulig å se de først når festivalen starter 11. mars.

Festivalen har et sjangermessig spenn fra spenning, film noir og surrealistisk humor til hardtslående og politiske dokumentarer, og vi håper at den digitale utgaven av Arabiske filmdager byr på et kjærkomment avbrekk fra hjemmekontoret!

Hele programmet finner du her.

Geografiske fokus

Enkelte land utmerker seg spesielt i år, og derfor har vi fremhevet tre geografiske fokusområder: Libanon, Palestina og Marokko. I filmen Beirut, la vie en rose gir regissør Èric Motjer oss et sjeldent innblikk i livene til den kristne eliten i Beirut. At hverdagslivet på Gazastripen er en komplisert affære har nok mange fått med seg og livet til fiskeren Issa, hovedpersonen i den fornøyelige spillefilmen Gaza Mon Amour, er intet unntak. Marokkanske Fadma: Even Ants Have Wings er en flue-på-veggen-dokumentar med glimt i øyet, om et kvinneopprør i en berberlandsby i Marokko.

Fadma 1

Fadma: Even Ants Have Wings

Kvinnekamp, kultur og identitet

Temaer som kvinnekamp, kultur og identitet er fremtredende i mange av filmene på årets program. I spillefilmen Noura’s Dream opplever vi kvinnens endeløse kamp som mot patriarkatet. Hinde Boujemaa viser med sin knallsterke regidebut at vi fortsatt lever i «a man’s world», og at nøkkelen til endring er å nekte å gi opp. I dokumentaren We Are From There møter vi to brødre, Jamil og Milad, som reflekterer over barndommen i Syria,

hvordan det å måtte reise fra hjemlandet har påvirket dem på hver sin måte, og om møtene med nye hjemsteder. Regissør Wissam Tanios bruker krigen som utgangspunkt til å fortelle en menneskelig og rørende fortelling – om betydningen av «hjemme» og menneskers evne til å håndtere voldsomme livsomveltninger.

Åpningsfilm i Oscar-kappløpet

Årets åpningsfilm er tunisiske The Man Who Sold His Skin av regissør Kaouther Ben Hania. Filmen ble nylig shortlistet til Oscar, og dette synes vi selvsagt er veldig stas – men det legger også noen føringer for hvordan vi får lov til å vise filmen. Dessverre vil den ikke være tilgjengelig på den digitale plattformen, men vi krysser fingrene for at det vil være mulig å vise filmen i kinosal under festivalen. Vi vil i alle tilfeller vise filmen så snart kinoene i Oslo åpner!

The Man Who Sold His Skin 1

The Man Who Sold His Skin

Digitalt programslipp

Programrådet for Arabiske filmdager har jobbet lenge for å sette sammen årets program, og vi markerer programslippet med en samtale der de loser oss gjennom programmet og avslører sine festivalfavoritter. Samtalen, som er innspilt en svært snøfull dag i marka, ser du her:

Slik får du med deg årets festival

Arabiske filmdagers digitale visningsplattform er tilgjengelig fra og med i dag på digital.arabiskefilmdager.no, og filmene kan sees i perioden 11.–17. mars. Enkelte av årets festivalfilmer har et begrenset antall visninger på den digitale plattformen, så det kan bli utsolgt også på nett. Filmene kan leies enkeltvis, og prisen er kr 79 pr film. Årets festival vil i tillegg omfatte debatter og foredrag, som vil kunne strømmes på facebook, den digitale visningsplattformen og nettsidene til Arabiske filmdager.