Program

Velkommen til Arabiske filmdager 2021!

Arabiske filmdager har de siste ti årene vist hvor utrolig mye spennende film som lages i regionen, og årets program er intet unntak. Selv midt i en internasjonal pandemi flommer det ut arabiske filmer i det internasjonale markedet med høy underholdnings- og produksjonsverdi. Programmet består av 20 nøye utvalgte fiksjons- og dokumentarfilmer som treffer deg i både hodet og hjertet. Enkelte land utmerker seg spesielt, og derfor har vi i år tre geografiske fokusområder Libanon, Palestina og Marokko. Temaer som kvinnekamp, kultur og identitet er fremtredende i mange av filmene fra og om regionen, og utgjør også i år en stor del av festivalprogrammet. Med et sjangermessig spenn fra spenning, film noir og surrealistisk humor til hardtslående, politiske dokumentarer og moderne filmklassikere, håper vi at den digitale utgaven av Arabiske filmdager byr på et kjærkomment avbrekk fra hjemmekontoret – og krysser fingrene for at vi også får mulighet til å vise et utvalg av filmene på kino. Ta plass i sofaen, gjerne med din beste venn, og se en film eller mange!

Festivalprogrammet
Festivalprogrammet
Alle filmer
Kalender
Gå til programseksjon
Fiksjon
Dokumentar
Fokus: Libanon
Fokus: Palestina
Fokus: Marokko
Fokus: Kvinnekamp
Fokus: Kultur og identitet

Fiksjon

Her finner du sylskarpe filmer signert etablerte regissører så vel som unge, sultne debutanter. Utvalget byr på noe for enhver smak, og spenner vidt i geografi, genre og tematikk. Fellesnevneren er at filmene berører, overrasker og utfordrer våre vante forestillinger om den arabiske verden.

Dokumentar

Fordi virkeligheten ofte overgår fiksjonen! Vårt faste dokumentarprogram viser spennvidden i hva dokumentarsjangeren har å by på. Her finner du nære, vittige og overraskende personportretter og provoserende, politiske debattfilmer. Ingen av filmene vil etterlate deg likegyldig.

Fokus: Libanon

Libanon har blitt viet mye oppmerksomhet det siste året. Få et innblikk i de ulike virkelighetene som eksisterer side om side i et land preget av store klasseskiller, og en reise gjennom filmhistorien til det Beirut som en gang var.

Fokus: Palestina

Disse fire filmfortellingene fra Palestina er svært ulike i stil og sjanger, men med det til felles at de alle fokuserer på hverdagslivet under okkupasjon og palestinsk identitet. Seksjonen byr på absurd humor, nervepirrende spenning, relasjonsdrama og et sjarmerende portrett av Ramallahs enormt engasjerte ordfører.

Fokus: Marokko

Disse tre filmene viser spennet i den mangfoldige, marokkanske kulturen, gjennom fortellinger om kvinnekamp i en berbersk landsby, en musikalsk utforskning av landets rike, jødiske kulturarv, og store klasseforskjeller i Casablanca. Fellesnevneren er filmer med et stort hjerte.

Fokus: Kvinnekamp

Hovedpersonene i disse tre filmene drømmer alle om et annerledes liv, men går i fundamentalt ulike retninger: Noura vil starte på nytt, men får ikke skilsmisse, Fadma gjør opprør mot tradisjonell arbeidsdeling mellom kjønnene, mens Nada angriper ukjente menn etter mørkets frembrudd.

Fokus: Kultur og identitet

Denne seksjonen spenner fra musikalsk feelgood, en thriller om religiøs fundamentalisme og et lavmælt drama om en familie som tvinges til å ta et oppgjør med patriarkalske strukturer, til en hjertevarm dokumentar om livet på flukt og møtet med et nytt hjemsted. På hvert sitt vis drøfter disse filmene hvilken rolle man har i verden, og hvilke muligheter man har til å redefinere denne rollen.