close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Unge Ahmed

Ahmed er en tretten år gammel gutt som bor i en småby i Belgia sammen med sin mor og søster. Han har en sterk interesse for praktisering av islam, er opptatt av hvordan søsteren kler seg, og nekter å håndhilse på sin kvinnelige lærer Inès. Han ber fem ganger om dagen, og kjenner en sterk tilhørighet til den karismatiske imamen ved den lokale moskeen. Det er imamen som får Ahmed til å tro at Inès utgjør en trussel mot det muslimske miljøet når hun vil bruke musikk for å lære bort arabisk. Ahmed legger farlige planer om å drepe lærerinnen.

Unge Ahmed er signert det belgiske brødreparet og regissørduoen Jean-Pierre og Luc Dardenne, som står bak tidligere gullpalmevinnere som Rosetta og Barnet. Filmen, som vant juryprisen for beste regi på filmfestivalen i Cannes i fjor, tar opp utfordrende sider ved det multikulturelle Europa. Den skildrer mekanismene i radikaliseringen av ungdom som både befinner seg i den sårbare perioden mellom barn og voksen, samtidig som den viser smerten og oppgittheten hos personene som står Ahmed nært. En spennende og provoserende film som er relevant for alle som vil forstå radikaliseringsprosessene i Europa i dag.

Jean-Pierre Dardenne (f.1951) og Luc Dardenne (f.1954) er to belgiske brødre som arbeider på alle filmene sine sammen. De regnes som Belgias fremste regissører, og har vunnet to Gullpalmer i Cannes (Rosetta i 1999 og Barnet i 2005). Filmene deres er gjennomgående sosialrealistiske i tematikk. Deres siste film, Unge Ahmed, ble vist på fjorårets filmfestival i Cannes.

Filmen er distribuert av Arthaus, og har ordinær premiere 8. mai.

Belgia, Frankrike 2019
Regissør Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Manus Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Skuespillere Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou
Produsent Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd
Produksjonsselskap Les Films du Fleuve, Archipel 35, France 2 Cinéma
Distribusjon Arthaus
Språk Fransk, arabisk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 90 min
Seksjon Fiksjon
Genre Drama