close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Maryam

Den nyeste filmen til Haifaa Al Mansour fokuserer på den kvinnelige legen Maryam fra Saudi-Arabia, som utfordrer det patriarkalske systemet ved å stille som kandidat til byrådet. Målet er å få makt til å fikse den ødelagte veien til klinikken der hun jobber, noe myndighetene har oversett i lang tid.

Til tross for at hun motarbeides fra flere kanter vekker den første kvinnelige kandidaten mer og mer interesse, og reisen Maryam går gjennom i filmen tegner et positivt bilde av rollen kvinner kan spille i det saudiarabiske samfunnet. Al Mansour forsøker å portrettere saudiske kvinners voksende muligheter til å forme egne liv, med en film som oppfordrer til å bryte ut av et system som lenge har holdt dem tilbake.

Maryam er laget med støtte fra den saudiarabiske staten, og kan anses som et ledd i moderniseringsprosjektet landet har fremmet de siste årene. Man kan mene mye om Saudi-Arabias politikk, men at Al Mansour får lage denne filmen under et fortsatt totalitært styre er et steg i riktig retning for ytringsrommet i landet. Videre er det opp til publikum å legge press på myndighetene for at forandringene Maryam kjemper for blir virkelighet for Saudi-Arabias befolkning i nær fremtid.

Haifaa Al Mansour har studert litteratur i Kairo, Egypt, og har en mastergrad i regi fra universitetet i Sydney, Australia. Hun anses å være den første kvinnelige regissøren fra Saudi-Arabia, og debuterte i 2012 med filmen Den Grønne Sykkelen (Wadjda), som anses internasjonalt for å være den første filmen som er filmet i Saudi-Arabia. Maryam (The Perfect Candidate) er hennes andre spillefilm, og hadde premiere på filmfestivalen i Venezia i 2019.

Saudi-Arabia, Tyskland 2019
Regissør Haifaa Al-Mansour
Manus Haifaa Al-Mansour, Brad Niemann
Fotograf Patrick Orth
Skuespillere Nora Al Awadh, Dae Al Hilali, Mila Al Zahrani
Produsent Haifaa Al-Mansour, Gerhard Meixner, Brad Niemann, Roman Paul
Produksjonsselskap Al Mansour Est. for Audiovisual Media, Razor Film Produktion GmbH
Distribusjon Selmer Media
Språk Arabisk, engelsk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 101 min
Seksjon Fiksjon
Genre Drama