close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Papicha - Kampen for frihet

Regissør Mounia Meddour har valgt å gå tilbake til sin egen ungdomstid i Algerie på 90-tallet i sin regidebut Papicha – kampen for frihet, som hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i 2019. Det herjer en voldsom borgerkrig, og filmen viser hvordan flere terrorgrupper er i ferd med å ta over landet med et ønske om å opprette en islamsk stat – noe som gjør det umulig å ikke trekke tråder til IS’ tilstedeværelse i regionen de siste årene.

Atten år gamle Nedjama, også kalt Papicha, og hennes venner på en internatskole i hovedstaden Alger, befinner seg midt oppe i urolighetene. Nedjama, glimrende spilt av Lyna Khoudri, har en drøm om å bli klesdesigner. Hun bruker all sin tid på å designe kreasjoner til seg selv og vennene. Om kveldene danser vennegjengen på hemmelige nattklubber, men den frie tilværelsen trues av et sosialt og politisk klima som blir mer og mer autoritært. Med den religiøse radikalismen kommer en rekke forbud og kleskoder som jentene på internatskolen motsetter seg, og i kampen for sin egen frihet velger de å vise motstand gjennom å arrangere en motevisning – noe som skal få katastrofale følger.

Mounia Meddour (f. 1978) er født i Moskva, Russland, og er oppvokst i Algerie. Hun flyttet til Frankrike med familien etter å ha mottatt dødstrusler under borgerkrigen i landet. Før hun begynte å lage film studerte hun journalistikk. Hun har tidligere blant annet laget kortfilmen Edwige (2011) som ble vist på en rekke internasjonale filmfestivaler. Papicha – kampen for frihet er hennes regidebut, og hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i 2019.

 

Algerie, Frankrike, Belgia, Qatar 2019
Regissør Mounia Meddour
Manus Mounia Meddour, Fadette Drouard
Fotograf Léo Lefèvre
Skuespillere Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda
Produsent Patrick André, Xavier Gens, Gregoire Gensollen, Belkacem Hadjadj, Mounia Meddour
Produksjonsselskap The Ink Connection
Språk Arabisk, fransk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 106 min
Seksjon Fiksjon
Genre Drama